Spreekwoordelijk “ziek” van de vogelgriep

We krijgen veel vragen over de vogelgriep. Daarom schrijf ik graag dit blog om u te informeren over wat voor impact dit heeft op ons bedrijf, voor u maar vooral voor onze dieren.

2 jaar geleden hadden we te maken met vogelgriep en helaas is het nu 2016/2017 weer raak. Intussen zijn we al weer ruim 4 maanden verder en nog steeds is het probleem niet opgelost. Om eerlijk te zijn, zijn we er spreekwoordelijk behoorlijk “ziek” van. De griep duikt steeds weer op waardoor onze dieren hier onder lijden.

Wat is de vogelgriep?

De vogelgriep is een griepvirus wat vooral besmettelijk is voor kippen, eenden, kalkoenen en andere wilde watervogels. Net als gewone griep bij mensen komt dit virus vooral voor in het najaar en winter. Er zijn heel veel verschillende soorten vogelgriep virussen. Het H5N8 virus wat nu heerst is een hoogpathogeen virus. Dat wil zeggen dat het voor gevogelte een zeer besmettelijke ziekte is die in sommige gevallen kan leiden tot de dood. Wilt u meer informatie over de vogelgriep. Kijk dan op de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep

Nederland heeft een heel aantal voorzorgsmaatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen. Een aantal van deze maatregelen kunt u ook zien en merken als u bij ons op de boerderij komt.

Ophokplicht voor pluimvee

Op de Walnoothoeve(n) lopen er op dit moment geen kippen meer buiten lekker rond te scharrelen. In Nederland geld namelijk een gehele ophokplicht. Dit geld voor alle pluimveebedrijven. Deze regel is er om verspreiding te voorkomen maar het is vooral bescherming voor ons eigen bedrijf/dieren en bezoekers. Alle dieren moeten binnen ondergebracht worden. En mogen ook echt niet naar buiten totdat deze regel word opgeheven.

U begrijpt dat dit een grote impact heeft op onze dieren. Die zijn gewent om lekker buiten te lopen met vol op ruimte. Deze hebben zei nu de afgelopen maanden moeten inleveren. De binnen hokken die wij op ons bedrijf hebben zijn eigenlijk niet meer dan nachthokken omdat ze normaal gesproken dus altijd naar buiten kunnen en vol op de ruimte hebben. Op dit moment hebben we veel minder dieren op onze boerderij omdat onze binnenruimte niet groot genoeg is voor de aantallen die normaal heerlijk rondscharrelen. Veel dieren op een kleine ruimte zorgt er voor dat ze sneller ziek worden, en niet genoeg ruimte hebben om lekker te kunnen scharrelen. Wij kiezen dus bewust voor minder dieren zodat er kwaliteit van leven blijft voor onze dieren.

Omdat de dieren al langer dan 12 weken niet meer buiten mogen lopen zit hier nog een heel groot gevolg aan vast. Kippen die gehouden worden voor de eieren en langer dan 12 weken niet naar buiten kunnen, mogen de eieren geen vrije uitloop eieren meer genoemd worden. Deze eieren zijn vanaf 1 februari dus allemaal scharrel eieren. U begrijpt dat dit hele grote gevolgen zijn waar de boeren niets aan kunnen doen. Zo verkopen wij op dit moment in onze winkel dus ook scharrel eieren omdat wij de eieren op dit moment met de lange ophokplicht geen vrije uitloop meer mogen noemen.

Kortom deze ene regel zorgt voor een hoop gevolg. Met name voor onze dieren en daar zijn wij ook echt niet blij mee. Het word dus ook de hoogste tijd dat deze regel word opgeheven zodat onze dieren eindelijk weer van het buitenleven kunnen genieten.

Afzetlint op het terrein

Een andere maatregel die u direct zal opgevallen zijn is dat het terrein is afgebakend met lint. Heel erg onpraktisch omdat vooral de bezoekers van onze winkel dus niet meer bij de winkel kunnen parkeren.

Maar waarom is het afgezet met lint? Op de Walnoothoeve(n) is toch geen vogelgriep?
Dat klopt, de dieren op de Walnoothoeve(n) hebben geen vogelgriep. Sterker nog de dieren zijn kerngezond. De linten hangen er voornamelijk om u en ons bedrijf te beschermen. Het lint hangt er zodat de kans dat het virus vanaf buiten op ons terrein komt, zo klein mogelijk word. Maar ook belangrijk dat het virus dus ook niet door onze bezoekers mee naar huis genomen kan worden vanaf ons terrein. De linten zijn dus uit pure bescherming voor u en onze dieren.

Wanneer worden de regels opgeheven?

Dat is een vraag waar wij ook heel graag antwoord op willen hebben. Zolang er steeds weer nieuwe vogelgriep gevallen bijkomen zullen de regels niet opgeheven worden. Met dus alle gevolgen van dien. We hopen dat het snel rustig word zodat alles weer bij het oude kan worden. Dat er weer bij de deur geparkeerd kan worden voor klanten die minder te been zijn. En het allerbelangrijkste dat de kippen weer lekker naar buiten kunnen.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op via: info@walnoothoeven.nl