Chaamse Hoen

Het Chaamse Hoen

Een van onze specialiteiten is het Chaamse Hoen. Dit is een Oud Hollands hoenderras. Doordat deze hoen op onze Slow Food wijze is grootgebracht heeft het een zeer specifieke, naar wild neigende smaak. Het Chaamse Hoen komt op dit moment nog maar in twee kleuren voor, te weten: de Goudpel (goud-zwart geband) en de Zilverpel (zilver-zwart geband).

Het Chaamse Hoen, Kraaikop en de Brabanter zijn roodvlezige dieren, welke alleen van juli t/m maart vers verkrijgbaar zijn bij de Walnoothoeve(n). Ze worden alleen panklaar aangeboden.

Stukje historie van het Chaamse Hoen

Het Chaamse Hoen, plaatselijk de ‘Kaamse Kiep’ genoemd, werd tot begin vorige eeuw ten zuiden van Breda op vele boerenerven gehouden als nuthoen. Het Chaamse Hoen stond bekend als een zeer gehard ras, dat zich op de schrale Brabantse zandgronden goed wist te handhaven. Naast een hoge eierproductie stonden vooral de kapoenen (gecastreerde hanen) bekend om hun fijnvlezigheid en hun specifieke, overheerlijke vleessmaak. Het Chaamse Hoen raakte echter in de vergetelheid en werd eind vorige eeuw zelfs met uitsterven bedreigd. Door de inzet van steeds meer sympathisanten neemt de populariteit van dit ras gelukkig weer toe. Langzaam maar zeker kan men vooral in Chaam en omstreken, dit fraaie landhoen weer in volle glorie aanschouwen, waaronder op de Walnoothoeve in Hoeven.

Terug naar overzicht