Pluimveeslachterij




Pluimveeslachterij

Onze pluimveeslachterij is begin 2009 in productie gegaan. De manier waarop wij slachten is de traditionele gesloten slachtmethode. Deze ambachtelijke slacht methode is een oude techniek waarmee de kwaliteit van het product beter tot zijn recht komt. De houdbaarheid van een gesloten karkas is 2 tot 3x zolang als bij de moderne slachtmethode. Bij de Walnoothoeve worden van de oude (zeldzaam lekkere) rassen de hanen en hennen zo tussen de 17 en 26 weken oud geslacht. Dat gebeurt in hoofdlijnen op de traditionele wijze zoals dat omstreeks 1800 ook gedaan werd. Er komt absoluut geen dierenleed aan te pas. Na verdoving wordt via de bek de slagader doorgesneden, waardoor de kip leegbloedt en het dier niet wordt geopend. Voor het plukken wordt het darmstelsel verwijderd en sterft het vlees gedurende 1 tot 14 dagen af in een koelcel van 4 graden Celsius. Enzymen die zich tijdens het afsterven in het lichaam ontwikkelen, staan garant voor een heerlijke malse vleessmaak.

NVWA keurmerk

Als slachterij zijn wij al een aantal jaren EEG gecertificeerd. Echter sinds 01-01-2014 zijn wij ook onder dit door de NVWA gecontroleerde keurmerk gaan slachten. Door dit keurmerk kunnen we nu ook leveren aan collega-poeliers, groothandel en horeca. Geert is ondertussen ook gecertificeerd als bedrijfskeurder pluimvee en konijnen voor bedrijven kleiner dan 10 grootvee-eenheden. Dit certificaat is afgegeven door de NVWA en door PTC+. Deze keurmerken zijn dan ook een garantie dat de dieren, die door ons geleverd en/of geslacht worden voldoen aan de hoogste normen van voedselveiligheid en kwaliteit. Daarnaast werken we met de hygiënecode van de Bond van Poeliers. Deze hygiënecode is ontwikkeld door de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren als alternatief voor een HACP certificaat en is goedgekelogo_nbpwurd door de NVWA en door de verschillende ministeries die hierover gaan. De controle hierop word uitgevoerd door de NVWA.
Het nr. waaronder wij slachten en waaronder onze producten worden afgeleverd is NL 6797 EG.   www.nbpw.nl   www.nvwa.nl

Vanaf nu kan ook iedere collega-poelier, groothandel, restauranthouder en particulier bij ons dieren bestellen. Afhankelijk van het seizoen leveren wij verschillende producten. In onze webshop vindt u ons complete assortiment. Poeliers, groothandel en horeca kunnen het best even telefonisch contact opnemen voor een gespecificeerde prijslijst.

VKI-formulier

Ook is er de mogelijkheid om loonslachtwerk voor u uit te voeren. Voor bedrijfsmatige slachtingen dient het VKI formulier door u tenminste 3 werkdagen voor de feitelijke slachtdatum bij ons te zijn ingeleverd. Wij zorgen bij goedkeuring dat dit formulier tenminste 24 uur voor het slachten bij de NVWA is ingediend. Daarna kunt u uw dieren aanleveren samen met een door u ondertekende kopie van het VKI-formulier . (Voedsel Keten Informatie-formulier)

Slachten voor particulieren

Wilt u als particulier uw dieren laten slachten, dan is dit zeker ook mogelijk. U dient vooraf wel een afspraak te maken over de datum en het aantal dieren dat u wenst te laten slachten. Bij het slachten voor particulieren is het ook verplicht om een VKI-formulier ingevuld en ondertekend mee te brengen. Hierop vult u uw persoonlijk gegevens in en alle gegevens van de dieren zoals die bij u bekend zijn in. Bij iedere slachting controleert een medewerker van de NVWA de aanwezige VKI-formulieren en de gezondheid van de aangevoerde dieren. De keuring van de geslachte dieren wordt uitgevoerd door Geert als bedrijfskeurder. De mogelijkheid bestaat dat uw dier of dieren na het slachten worden afgekeurd. Dit risico is de aanvoerder. Mocht u het niet eens zijn met deze keurbeslissing, dan hebt u het recht om de NVWA als hoofd keuringsinstantie een second opinion te laten geven. De kosten hiervoor zijn bij gelijk aan uw kant voor ons, anders voor de aanvrager. Het VKI-formulier is onder aan de pagina te downloaden in PDF en of Excel. Tevens is hier ook onze prijslijst voor het slachten te vinden.

Wij proberen onze winkel ruim te bevoorraden. Wilt u echter zekerheid dat u uw gewenste artikelen werkelijk te leveren zijn of als u grotere hoeveelheden wenst, dan Is het verstandig om deze vooraf bij ons te bestellen De bestellingen dienen dan liefst een week voor levering te worden aangemeld. Of uiterlijk voor dinsdagochtend. Alle dieren worden in overleg versneden of gefileerd. De gewichten van de dieren zijn verkrijgbaar volgens aanbod van dat moment.

Slow Food

SF_raamsticker_digitaal_2014Ons standaard product in de winkel is van vrije uitloop dieren die tenminste 77 dagen tot 100 dagen hebben mogen rondscharrelen in onze weide. Het overige pluimvee waaronder Chaamsepel en andere oud Nederlandse rassen worden volgens Slow Food richtlijnen grootgebracht. Dit houdt in dat het pluimvee 26 weken rondscharrelt op 8m² grasweide per dier. Al onze dieren worden tevens gevoederd met streekeigen granen. Ook belangrijk is dat onze dieren niet of nauwelijks antibiotica krijgen toegediend.

De Walnoothoeve heeft gekozen voor de Slow Food methode, omdat wij vinden dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn.

Ons slogan is dan ook GOED, EERLIJK en BETROUWBAAR!

 

Downloads


> Voedsel Keten Informatie-formulier
> Prijslijst slachten particulieren