Start

 

  Onze Web-Log

Datum laaste bewerking

24-01-2006

Free Calendar from Bravenet.com

Free Calendar from Bravenet.com

Klik op de foto voor een bezoek aan ons gastenboek

Dierenkliniek 

   De Baronie

 

 

Kippen houden

 

Ik ben nu al een paar jaar kippenfokker maar ik weet nog goed hoe mijn eerste jaren waren. Ik heb altijd al wel wat kippen gehad en ik broeden ook elk jaar wel wat kuikens met de kloek. Maar het echte fok werk doe ik nu pas een jaar of vier.

Toch denk ik dat ik wel wat tips heb voor de beginnende kippenhouder en of fokker. De eerste vraag die elke nieuwe kippenhouder aan zich zelf moet stellen is..   Wat wil ik eigenlijk met die dieren gaan doen?  Wil ik een paar diertjes die los lopen in mijn tuin , heb ik een grote tuin, wil ik grote dieren of denk je krielen, wil je veel eieren enz..enz...

Ik zal proberen aan de hand van een gefingeerde situatie uit te legen wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn.

Neem nu eens een gezin met een normaal rijtjeshuis in een normale woonwijk. De meeste van dat soort huizen hebben een tuin van 5 bij 8 m2.  Dan is de mogelijkheid om 4 tot 6 grote kippen te houden niet aan te raden en het houden van een haan al helemaal niet. Het houden van 2 normale legkippen of een 4 tal krielen is hier echter goed te doen. Er zijn in de handel genoeg mooie hokken te koop met de ruimte voor deze aantallen dieren. Voor de keus van een ras kunt u het best eens gaan kijken bij Kippen grabbelton Op deze site kiest u voor Ras-en kip Menu en dan voor Kies je kip . Hier staat perfect uitgelegd waar je allemaal voor kan kiezen.

Wil je echter echt gaan fokken en je hebt er de ruimte voor dan ga je bijna het zelfde te werk. De eerst vraag is dan met welk ras gaan we beginnen? Het mooiste is als je iemand in de buurt kent die al aan het fokken is. Weet je zo niemand neem dan eerst eens contact op met de secretaris van de lokale kleindieren vereniging. Als u die niet zo snel kan vinden ga dan eerst eens naar de website van de NHDB Kies dan voor verenigen, dan plaatselijke verenigen en dan voor de provincie waar je woont. Zij kunnen je meestal wel helpen aan een naam van een collega-fokker bij jouw in de buurt. Je kan ook al gelijk kiezen voor een ras en dan via de keus van de speciaalclub van dat ras  bij hun secretaris naar een fokker bij u in de buurt.

Heb je de keus voor een ras en heb je een contact met een collega fokker dan kan je beginnen met de opzet van je eigen fok toom.

Er zijn twee manieren om te starten. je koopt een 10 tot 20 eitjes bij die collega fokker en je schaft voor je zelf een broed machine aan. De ander methode is Je koopt een 3 tot 5 hennetjes en een haan bij die collega fokker en je gaat met deze dieren fokken en ook weer broeden.

Voor de eerste optie moet je gelijk al een broedmachine aanschaffen. Hier in heb je eigenlijk drie opties.

  1. Je wacht tot een van je dieren broeds is en daar leg je je eieren onder. Het probleem is wel dat je nooit weet wanneer de kippen broeds worden en wanneer je dus je eerste kuikens hebt.
  2. Je koopt een vlakbroedmachine. Deze zijn er te koop in allerlei maten en prijsklasse. Lees hier alles over op Broedpagina Op deze website kun je alles vinden over broeden en broedmachines.
  3. Of je kiest voor een complete motorbroedmachine die je dan ook nog hebt in half en volautomatische.Bij de half automaten moet men de luchtvochtigheid in de machine nog met de hand regelen. Bij de volautomaat heb je er geen omkijken meer naar. 

Zelf hebben we gekozen voor een halfautomatische motorbroedmachine van het merk G&O  met daarnaast een kunststof vlakbroedertje die we gebruiken als uitkomst kast.

Als de eerste kuikens er zijn gaat alles erg snel. Je moet de kuikens in een opfok ruimte plaatsen , enten tegen Mareks  Enz. Enz. Voor al deze informatie kun je het beste een bezoek brengen aan de Kippenpagina Hierop is bijna alle informatie aangaande het houden en en hebben van kippen te vinden.

Dan komt het moment dat je eigenlijk iets meer met je dieren wilt doen. b.v naar een tentoonstelling gaan. dan moet je ineens aan allerlei zaken voldoen en geregeld hebben. Zelf vond ik dat nog het grootse probleem. Nergens staat eigenlijk uitgelegd wat er dan allemaal moet gebeuren. Ik zal proberen de weg uit te leggen die men het beste kan volgen.

  1. Je begint weer bij de secretaris van de kleindieren vereniging bij u in de buurt. Hiervan moet u lid worden. Kosten zo rond de 10 tot 15 euro per jaar
  2. De secretaris schrijft u in als lid van de vereniging en vraagt of u lid wil worden van de NHDB   
  3. U dient ook weer lid te worden van de NHDB want zij geven de fokkers nr's uit waarmee u naar een show kan. Aan dit lidmaatschap zit een abonnement verbonden van het kleindieren magazine AVICULTUUR De kosten voor een lidmaatschap, abonnement  en een fokkers kaart is 42 euro per jaar.
  4. Als u een fokkers nr. hebt kunt u via de website van de NHDB bij het ringen bureau ringen bestellen die u uw dieren om moet doen. Deze ringen kosten voor een NHDB lid 0,38 euro per stuk. voor niet leden zijn de kosten 0,60 euro per stuk. Het ringen bureau 
  5. Nu kunt u in principe met uw dieren naar een tentoonstelling. Data en vraag programma krijgt u automatische via de almanak van de NHDB in handen.
  6. Echter veel prijzen die op een tentoonstelling te winnen zijn zijn regelmatig gekoppeld aan het lidmaatschap van een speciaalclub. Door lid te worden van een speciaalclub dingt u mee naar alle prijzen van het door u ingezonden Ras. NHDB speciaalclub Kosten van 5 tot 20 euro per jaar afhankelijk welke club of ras u kiest.

Als je het bovenstaande leest zal je wel denken dat gaat me wat kosten. Dat is zo. Maar bedenk dat het lidmaatschap van al deze organisaties je wel een aantal voordelen bied. Zo enten de meeste kleindieren verenigen bij alle leden de dieren tegen NCD  Het bewijs van deze enting is nodig om op een show te mogen verschijnen. De NHDB is de organisatie die ook met het ministerie van landbouw om tafel zit ,om de belangen van de hobby fokkers te behartigen. Zo heeft de NHDB geregeld (nog niet officieel) dat van alle NHDB leden met Nederlandse rassen waarvan de dieren geringd zijn bij een mogelijke uitbraak van vogelgriep , deze dieren gespaard gaan worden bij een eventuele ruiming. Dit echter alleen maar bij NHDB leden en Nederlandse rassen.  Dit is omdat de NHDB de enige instantie is die enig inzicht en overzicht heeft op het pluimvee bestand bij hobby fokkers.

Dus als u uw dieren liefheeft word dan lid van de NHDB en voorkom dat uw dieren mogelijk in de toekomst geruimd gaan worden.

De reden dat alleen maar Nederlandse rassen vrij gesteld worden is omdat er van deze rassen over de hele wereld mogelijk niet meer dan 1500 fokdieren te vinden zullen zij. Alle niet Nederlandse rassen gaan beschermd worden in hun land van herkomst.