Start

 

  Onze Web-Log

Datum laaste bewerking

18-12-2005

Free Calendar from Bravenet.com

Free Calendar from Bravenet.com

Klik op de foto voor een bezoek aan ons gastenboek

Dierenkliniek 

   De Baronie

 

 

Kippen historie

Zoals ik in de openingspagina al vertelde, ben ik vooral op zoek naar de oude rassen die vroeger op de boerderijen hebben rondgelopen. Maar daarnaast ben ik ook op zoek gegaan naar het waarom. Mede door het Chaamshoen ben ik mezelf gaan afvragen waarom zo'n ras nu bijna verdwenen is en waarom bepaalde rassen er nu nog wel zijn. En dan ga je kijken en vragen waarom de boeren het ene ras hebben ingeruild voor het andere en hoe ze gehouden werden.
Mijn eerste aanspreekpunt hierover was mijn vader, die wist nog wel wat .

Zo vertelde hij dat er voor de tweede wereldoorlog alleen maar witte kippen bij hem thuis rondliepen, maar dat er kort na de oorlog wat ziektes en veel pikkerij waren in de kippen, zodat ze naar een ander ras zijn gaan zoeken.

Dit nieuwe ras zou een patrijskleurige kip geweest moeten zijn, die ook witte eieren legde.

                      Oma van der Kaa :

                Is haar Amerikaanse-leghorns aan het voeren.

                   op 21 juli 1947 op de haldijk in Ulicoten

 

Na veel navragen zijn wij tot de conclusie gekomen dat het ras, dat men toen ingezet heeft, de Bassetkriel moet zijn geweest. Dit ras is in Ulicoten ge´ntroduceerd door  Gust Laurijsen, die de eieren bij een fokker haalde ergens in de buurt van Harderwijk. Ik krijg echter niet de juiste informatie gevonden, omdat Gust het ook allemaal niet meer precies wist.

Mocht iemand hier toch nog wat informatie over hebben, dan ben ik u zeer erkentelijk als u die informatie aan mij zou willen doorspelen.