Start
Omhoog
Seizoen 2006

 

  Onze Web-Log

Datum laaste bewerking

06-01-2006

Free Calendar from Bravenet.com

Free Calendar from Bravenet.com

Klik op de foto voor een bezoek aan ons gastenboek

Dierenkliniek 

   De Baronie

 

 

Chaamshoen

In de volksmond rond Chaam ook wel de Chaomsekiep genoemd.

Dit ras was eigenlijk totaal verdwenen. Een paar fanatiekelingen is een aantal jaren geleden op zoek gegaan naar alle mogelijke restanten van dit ras.

Zij hadden het geluk om op een vier-/vijftal plekken nog een aantal dieren te vinden, die enige gelijkenis vertoonde en zelfs ook nog een plek met een redelijk zuivere stam.

Het Chaamshoen komt op dit moment nog maar in twee kleuren voor, te weten: de Goudpel en de Zilverpel.

Beide kleuren kunt u in mijn hok vinden.

De Goudpel voldoet al een stuk beter aan de rassenstandaard dan de Zilverpel, maar met de Zilverpel zijn wij ook al een heel eind.

 

De jonge dieren die wij dit jaar gefokt hebben, bieden volgens mij wel perspectief om volgend jaar met een mooi koppel naar tentoonstellingen te kunnen gaan. Dit jaar moeten wij echter nog zien als het leggen van een basis van de kweek.

De jonge hen van hiernaast is volgens mij het begin.

Vorig jaar ben ik begonnen met een aantal grove donkere dieren met daarbij een zeer grote haan (reservehaan van de vereniging). Hieruit kwamen echter alleen maar zeer donkere dieren. Nu heb ik laat in het seizoen mijn andere haan gebruikt. Deze is echter veel witter en kleiner en hierin zitten nog wel veel naweeŽn van de vervuiling met het Friese hoen .

Maar uit deze combinatie komen nu, naar het zich laat aanzien, wel de mooiste dieren. Het is gewoon jammer dat ze in oktober nog niet klaar zullen zijn om naar de clubshow te gaan.

 

De bedoeling is om dit jaar te gaan fokken met een foktoom. Dit wil zeggen: wij zoeken de vijf of zes beste hennen op en zetten die bij elkaar in een hok. Hier gaan wij om de beurt een drietal hanen bijplaatsen en dan de eieren uitbroeden. Dit doen wij vooral om uit te vinden welke haan het beste is om een paar jaar aan te houden.