Start
Omhoog

 

  Onze Web-Log

Datum laaste bewerking

18-12-2005

Free Calendar from Bravenet.com

Free Calendar from Bravenet.com

Klik op de foto voor een bezoek aan ons gastenboek

Dierenkliniek 

   De Baronie

 

 

Barnevelders

 

Zoals met veel kippenrassen is gebeurd dankt de Barnevelder haar naam aan de plaats waar ze is ontstaan. Rond 1850 ontstond er een steeds groter vraag naar bruine eieren. Een aantal fokkers rond Barneveld ( een streek waar toen al grote pluimvee populatie was) hebben toen een kruisingsprogramma op gezet om te komen tot groot ras dat bruine eieren legde en dat nog in voldoende aantallen.

In eerste instantie gebruikte men een aantal Aziatische rassen zoals de Cochin, Maleier, Brahma's, Langshans en Buff Orpingtons. Om aan mooie donkerbruine eieren te komen zijn er kruisingen met het Franse ras Marans is gebruikt. Overigens hadden ze toen nog niet die kleur en aftekening zoals we die nu kennen. Het was meer een mengelmoes van patrijsachtig gekleurde dieren. De grote doorbraak kwam toen ze in 1921 op het eerste Wereld Pluimvee Congres van de WPSA in Den Haag werden getoond. Sindsdien worden ze niet alleen op produktie, maar ook op uiterlijk gefokt.

Het is een middelgroot hoen, wat enigszins aan de Wyandotte en de New Hampshire doet denken. De beenstelling is echter hoger en de middellange hals wordt rechtop gedragen. Daardoor lijken ze aan de voorzijde hoger dan aan de achterzijde.
De houding is enigszins opgericht van voren met een holle rug, die naar achteren toe oploopt, waardoor de ruglijn U-vormig is. De rug is middellang en vooral breed tussen de schouders. De brede zadelveren en het zadelbehang zijn goed ontwikkeld.
De helderrode, enkelekam staat rechtop, is middelgroot, regelmatig getand en voorzien van 5 kampunten. De langwerpige, overlangs gevouwen oorlellen en de middellange, goed afgeronde kinlellen zijn levendig rood. De kop is middelgroot, vrij breed en diep met zoveel mogelijk haarachtige veertjes en een rode gezichtshuid. De krachtige snavel is geel met een hoornachtige kleur op de bovenzijde.
De romp is diep, breed en vol. De staart wordt middelhoog, maar achterwaarts gericht gedragen waarbij de sikkels bij de hanen goed gebogen, breed en middellang zijn, zodat de staartstuurveren bedekt worden. Bij de hennen is de staart meestal matig ontwikkeld.
De gele, middellange benen zijn goed uit elkaar geplaatst, terwijl de gele tenen eindigen met hoornkleurige nagels

Zelf zijn we in 2005 pas begonnen met Barnevelders. We stonden op een tentoonstelling in Fijnaart, mijn dochter en ik en ze zag die Barnevelders hellemaal zitten.

Na wat navragen hebben we een fokker gevonden die haar aan een foktoompje wou helpen. Een paar weken later hoorden we van een buurman dat hij ook Barnevelders had zitten en dat hij van een aantal dieren af wou. Daar hebben we wat overjarige hennen gehaald en een jonge Haan. Met ze koppels gaan we het seizoen 2006 in .